piątek, 29 listopada 2013

Gulasz wołowy z kopytkami

Dzisiaj zabieramy się za rozgrzewający gulasz wołowy z kopytkami i z ogórkami konserwowymi.

Składniki na 4 porcje:

- 900g ziemniaków
- 150g mąki + 1 łyżka do mięsa
- 1 jajko
- 500g gulaszu wołowego
- 1 opakowanie boczku wędzonego ok. 90g
- 450g marchewki
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 słoika koncentratu pomidorowego
- 1 kostka warzywna/bulion
- 3 gałązki natki pietruszki
- 350g ogórków konserwowych
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na niewielkiej ilości oleju, dodaj pokrojony boczek. Gdy się zrumieni włóż wołowinę, smaż aż straci krwisty kolor, dodaj pokrojone na grube talarki marchewkę, po chwili wsyp mąkę. Dopraw solą, majerankiem i pieprzem, dodaj koncentrat rozprowadzony w 1,5 szklanki wody i kostkę warzywną rozpuszczoną w szklance wody. Gotuj pod przykryciem 2,5 godziny, od czasu do czasu zamieszaj, uzupełniając wodą.


2. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, przestudź i przeciśnij przez praskę, połącz z jajkiem i mąką. Ciasto podziel na 4 części, z każdej formując wałek i potnij na kopytka, gotuj je partiami w osolonej wodzie 2-3 min(od chwili kiedy wypłyną). Wyjmij i podawaj z gulaszem. W wersji okrojonej może być także z pieczywem :)


Jeśli ktoś lubi ostrzejsze klimaty, wystarczy dodać odrobinę papryczek chilli bądź przyprawy w proszku, aby potrawę zrobić bardziej pikantną. Moim zdaniem danie godne królów, a co Wy o nim myślicie? Smacznego!




3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Bardzo apetycznie wygląda. Nie omieszkam wypróbować tego przepisu we własnej kuchni,

EcoVitalRewolucjeNaTalerzu pisze...

Cudo :). Mam sentyment do kopytek, a w takim towarzystwie trudno im się oprzeć :).

Unknown pisze...

To prawda, jednak u mnie tym razem zagościła wersja z chlebem, bo dobre kopytka to nie lada sztuka :)