czwartek, 24 października 2013

Goździki - przyprawy do gotowania

Wysuszone pączki kwiatowe drzewa goździkowego służą nam w kuchni jako przyprawa korzenna. Dzięki eugelowi ich smak jest piekący a zapach charakterystyczny. 
goździk - www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

Jeżeli chcemy aby nasze święta i ważne uroczystości były wyjątkowe to właśnie goździki nam to zapewnią. Goździki używamy głównie do wypieków, ale rewelacyjnie spiszą się w roli dodatku do konfitur, kompotów i marynat. Chociaż goździk jest mało używaną przyprawą można stosować ją(w małych ilościach) do mięs zwłaszcza dziczyzny i wołowiny, gdyż poprawi ich smak. 

Najpopularniejszym sposobem użycia goździków jest kompot wigilijny z suszu.

1 komentarze:

Gall pisze...

Mam świetny przepis na barszcz czerwony z goździkami. Mogę podesłać, bo nigdy nie zastanawiałem się nad pochodzeniem i historią przypraw :)